Elektrische step op de openbare weg

Er zijn steeds meer bijzondere voertuigen waar te nemen op de openbare weg. Zo ook de e-step. Ze gaan vaak met een behoorlijke snelheid en met een e-step de openbare weg op is dan ook een stuk minder onschuldig dan men denkt. Maar hoe zit het met de verzekering van deze elektrische step?

Categorie lichte elektrische voertuigen

De gewone e-step, die tussen de 20 en 30 km per uur gaat valt in Nederland onder de definitie van  een motorrijtuig. De RDW is bezig met een categorie lichte elektrische voertuigen. E-steps die niet harder dan 25 km per uur gaan vallen in deze categorie. Hier valt dan bijvoorbeeld ook de Segway in. De voertuigen in deze categorie worden dan ingedeeld naar vermogen en maximum snelheid.

Verzekering bij schade

Wanneer een elektrisch vervoermiddel op de openbare weg mag rijden, zal de bestuurder voor het voertuig ook een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Net als elk ander motorvoertuig, en met een kenteken daarbij. De Europese Commissie ziet het liefst een verplichte WA-verzekeringen voor de e-bike en andere elektrische voertuigen. In Spanje geldt deze verzekeringsplicht al. Daar valt de e-stap in de lichte categorie,

Mensen zijn minder alert met het verzekeren van hun e-step dan bijvoorbeeld hun auto. Ook bij het huren van een e-step denkt men hier minder over na dan bij het huren van een auto. Maar toch kan een e-step gevaarlijker zijn dan men denkt. Als je niet verzekerd bent kunnen de kosten voor schade veroorzaakt door de e-step al snel flink oplopen. Bovendien valt de elektrische step volgens onze aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) onder de uitsluiting van een motorvoertuig. Dan geldt er dus ook hier geen dekking als jij met een e-step schade veroorzaakt.

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor  gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

foto plaats ongeval andere kant
Menu