Geen mondkapje aan de binnenspiegel

Veel slachtoffers van aanrijdingen horen vaak de woorden terug ‘Sorry, maar ik heb je niet gezien.’.
Uit onderzoeken blijkt dat de bestuurder van de auto vaak wel kijkt, maar het slachtoffer dan toch niet opmerkt.

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht, hangen steeds meer mensen hun mondkapjes aan de binnenspiegel van hun auto. De kans op ongevallen wordt zo onnodig veel vergroot.

Veilig Verkeer Nederland merkt op dat dit een groot probleem is en roept op om geen mondkapjes aan de binnenspiegel van de auto te hangen. Verkeersdeelnemers als een motorrijder of fietser kunnen achter het mondkapje verdwijnen waardoor de bestuurder van de auto deze niet meer kan opmerken. Dit zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Boete mondkapje ophangen aan binnenspiegel

Het ophangen van een mondkapje aan de binnenspiegel wordt niet als zodanig uitdrukkelijk vermeld in de wet. Het is echter wel verboden om tijdens het autorijden het zicht te belemmeren door een onnodig voorwerp, in dit geval het mondkapje.

Als je toch een mondkapje ophangt aan je binnenspiegel, riskeer je een boete van 150 EUR. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt waarbij het mondkapje de oorzaak is geweest, kan de boete nog veel hoger uitvallen en kan de verzekering ook minder of vaak ook niet bereid zijn om de schade te vergoeden.

Alertheid

Een mondkapje aan de binnenspiegel belemmert niet alleen het zicht voor de bestuurder, maar zorgt er ook voor dat de bestuurder went aan iets dat beweegt in het zicht. Dit kan ervoor zorgen dat de bestuurder minder oplettend is bij echt gevaar en ziet de bestuurder vaker kwetsbare verkeersdeelnemers over het hoofd. De kans op ernstige verkeersongevallen neemt hierdoor toe. Het is dan dus ook niet verstandig om een mondkapje op te hangen aan de binnenspiegel.

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor  gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

Menu