Stijging aantal (dodelijke) verkeersslachtoffers

Over het afgelopen jaar hebben zich meer verkeersongevallen met dodelijke slachtoffers voorgedaan dan de jaren ervoor. Dit meldt De Telegraaf op basis van voorlopige cijfers van Smart Traffic Accident Reporting (‘STAR’).

Meer (dodelijke) verkeersslachtoffers

In 2022 zijn er 578 verkeersongevallen gebeurd met ten minste één dodelijk slachtoffer. In 2021 waren dit er nog minder dan 500. Over 2020 voltrokken zich nog minder verkeersongevallen met dodelijke afloop. Het totaal aantal verkeersongevallen met ten minste één slachtoffer (dat niet is overleden) is met 3.500 ten opzichte van vorig jaar gestegen tot boven de 21.000.

Het precieze aantal verkeersdoden en -gewonden wordt in het voorjaar bekendgemaakt door het CBS.

Mogelijke oorzaken

Volgens Paul Broer van Politie Nederland is de stijging ten opzichte van de eerdere jaren onder andere te verklaren door het wegvallen van de coronamaatregelen. In 2020 en 2021 pakten mensen, al dan niet door overheidsmaatregelen gedwongen, minder snel de auto vanwege het heersende coronavirus. Het is logisch dat nu het virus ons niet meer van de weg houdt, het aantal (dodelijke) verkeersongevallen is toegenomen.

Daarnaast zou volgens Broer ook het groeiende aantal gebruikers van de elektrische fiets te maken kunnen hebben met de stijging. Hij pleit voor een inventarisatie omtrent veilig gebruik van e-bikes en de afstemming van fietspaden en autowegen op dit bijzondere vervoersmiddel.

Maatregelen voor vermindering verkeersslachtoffers

Een van de maatregelen die de overheid onlangs heeft genomen om het aantal (dodelijke) verkeersongevallen te verlagen, is het verplichten van een helm voor snorfietsers. Deze helmplicht voor snorfietsers is sinds 1 januari 2023 van kracht. Hier leest u meer over de juridische gevolgen omtrent aansprakelijkheid en verzekering van deze helmplicht.

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt een advocaat die is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht, letselschade en verzekeringsrecht? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

verkeerslicht voetganger rood
Menu