Als scholieren van een basisschool op 15 november 2022 een potje aan het voetballen zijn op het schoolplein, komt op enig moment de bal tegen een voorbijrijdende auto aan. De eigenaar van de auto gaat vervolgens naar de school om contactgegevens uit te wisselen, waarbij een medewerker van de school met de eigenaar meeloopt naar de auto, maar verder geen schade opmerkt.
De eigenaar van de auto heeft later een schadebedrijf ingeschakeld voor een schadeberekening en verhaalt het bedrag op de school. De herstelkosten worden berekend op € 1.472,49.
Spaarnesant, het bevoegd gezag over de basisschool heeft aansprakelijkheid van de hand gewezen. Zij meldt dat eventuele aansprakelijkheid bij de ouders van het kind ligt en heeft daarbij medegedeeld dat het haar niet vrij staat de persoonsgegevens van leerlingen te delen. De eigenaar heeft vervolgens een gerechtelijke procedure gestart en de uitkomst van de zaak leest u hieronder.
Eigenaar auto stelt school aansprakelijk
Volgens de eigenaar is er een inbreuk gemaakt op haar eigendomsrecht en had de groepsleerkracht er alles aan moeten doen wat binnen zijn of haar vermogen ligt om ongelukken te voorkomen. Volgens de eigenaar is er sprake van een onrechtmatige daad van de groepsleerkracht en is Spaarnesant aansprakelijk voor fouten van ondergeschikten. De eigenaar stelt Spaarnesant aansprakelijk voor de schade.
Voorts stelt de eigenaar dat als Spaarnesant niet aansprakelijk is, zij gehouden is de NAW-gegevens van de ouders van het kind dat de schade heeft veroorzaakt te delen. De bestuurder vordert de afgifte op grond van artikel 843a Rv en artikel 6 lid 1 onder f AVG.
Oordeel van de kantonrechter
De kantonrechter oordeelde uiteindelijk dat er geen sprake was van een onrechtmatige daad door de toezichthoudende leerkracht of Spaarnesant. Voor toerekening van onrechtmatige daad, dient in onderhavig geval Spaarnesant in strijd te hebben gehandeld met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. Het enkele feit dat er een balspel werd gespeeld en dat een bal over het hek ging, was niet voldoende om aan te nemen dat er onzorgvuldig was gehandeld. Het toezicht op het schoolplein werd als voldoende beoordeeld en het spelen van een balspel werd niet gezien als een onrechtmatige gevaarzetting. De maatschappelijke zorgvuldigheid vereist niet van een school dat op iedere leerling rechtstreeks toezicht wordt gehouden en dat elke onregelmatigheid direct wordt opgemerkt en dat direct kan worden ingegrepen. Spaarnesant hoeft daarom de schade niet te vergoeden.
Verplichting tot verstrekking gegevens
Wat betreft de gegevens van de ouders van de leerling, werd Spaarnesant echter wel veroordeeld deze te verstrekken. De kantonrechter stelde dat de eigenaar een rechtmatig belang had bij deze informatie, omdat ze anders geen mogelijkheid had om eventuele schade te verhalen. Op grond van artikel 843a RV en artikel 6 lid 1 sub f AVG, moest Spaarnesant de gegevens verstrekken, mits de ouders vooraf geïnformeerd werden over de verstrekking van hun gegevens. Dit wil overigens nog niet zeggen dat de ouders van het kind aansprakelijk zijn, maar de eigenaar van de auto moet volgens de kantonrechter wel de mogelijkheid krijgen om die ouders al dan niet met succes aan te spreken.
Conclusie
Resumerend kan worden gesteld dat een klein incident op een school niet al te snel zal leiden tot een onrechtmatige daad en daarbij aansprakelijkheid van een school. Een bal kan tijdens het spelen van een sport per abuis over een hek gaan. Een school dient echter wel de NAW-gegevens te verstrekken, indien gerechtvaardigde belangen aanwezig zijn.
De uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 5 juni 2024 (ECLI:NL:RBNHO:2024:5445) leest u hier
Vragen?
Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht? Neem vrijblijvend contact op.
Salva Schaderecht is een advocatenkantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.
Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem