Aansprakelijkheid tussenpersoon voor te lang wachten met sluiten verzekering?

In een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag draaide alles om de zorgplicht van assurantietussenpersonen. In deze zaak speelde Venéco Human Capital B.V. een belangrijke rol, een bedrijf dat actief is in de ICT-sector, samen met Wubben Bauer B.V. (WB), een assurantietussenpersoon. De uitspraak legt nadruk op de verantwoordelijkheden van een tussenpersoon bij het afsluiten van verzekeringen en de impact van nalatigheid op een werkgever.

Wat Ging Er Mis?

Het probleem begon toen Venéco WB de opdracht gaf om een Anw-hiaatverzekering af te sluiten voor haar werknemers. Deze verzekering biedt een financiële tegemoetkoming aan de nabestaanden van een werknemer die vóór zijn of haar pensioen overlijdt. WB kreeg alle benodigde informatie van Venéco om de verzekering in orde te maken. Toch wachtte WB meer dan vijf maanden met het afsluiten van de polis, zonder goede reden.

Tijdens deze vertraging werd een van de werknemers van Venéco ernstig ziek en kon uiteindelijk niet meer worden opgenomen in de verzekering. Venéco voelde zich daarom moreel verplicht om de nabestaanden van de werknemer zelf financieel te compenseren. Deze kosten wilde Venéco terugvorderen van WB, omdat zij vond dat WB zijn zorgplicht als assurantietussenpersoon had verwaarloosd.

De Uitspraak: WB’s Zorgplicht en Verantwoordelijkheid

De rechtbank oordeelde dat WB haar zorgplicht had geschonden door niet tijdig de Anw-hiaatverzekering af te sluiten. Als assurantietussenpersoon is WB verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van de taken die horen bij het afsluiten van verzekeringen. Dit omvat het snel en adequaat regelen van de dekking zodra de benodigde informatie is ontvangen. Het nalaten hiervan werd door de rechtbank als wanprestatie bestempeld.

De rechter concludeerde verder dat er een direct verband is tussen deze fout en de schade die Venéco leed. Als WB de verzekering wel op tijd had geregeld, had Venéco zelf geen compensatie hoeven bieden aan de nabestaanden van de zieke werknemer.

Wat Betekent Dit voor Bedrijven en Tussenpersonen?

De uitspraak laat zien hoe belangrijk het is voor assurantietussenpersonen om zorgvuldig om te gaan met hun verantwoordelijkheden. Als een tussenpersoon nalaat een verzekering tijdig af te sluiten, kan dat grote financiële consequenties hebben, zowel voor de betrokken werkgever als voor de tussenpersoon zelf. De uitspraak benadrukt dat een tussenpersoon niet alleen een bemiddelaar is, maar ook een belangrijke zorgplicht heeft richting zijn opdrachtgevers.

Voor bedrijven zoals Venéco toont de uitspraak aan dat het essentieel is om goede afspraken te maken met tussenpersonen en om ervoor te zorgen dat zij deze afspraken nakomen. Het kan waardevol zijn om duidelijke afspraken vast te leggen over de timing en voorwaarden van het afsluiten van verzekeringen om dergelijke problemen te voorkomen.

Conclusie

Deze zaak onderstreept de verantwoordelijkheden die horen bij het werk van assurantietussenpersonen en de mogelijke gevolgen van het niet nakomen van deze verplichtingen. Voor bedrijven betekent dit dat zorgvuldige controle op verzekeringsprocedures belangrijk is, terwijl tussenpersonen zich bewust moeten zijn van hun verplichtingen richting hun klanten. Uiteindelijk draait het allemaal om de juiste dekking, op het juiste moment, voor de juiste personen.

Deze uitspraak biedt belangrijke lessen voor iedereen die betrokken is bij verzekeringskwesties en onderstreept het belang van duidelijke communicatie en tijdig handelen.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de Rechtbank Den Haag van 2 oktober 2024 (ECLI:NL:RBDHA:2024:15767).

Klik hier voor een algemene blog over de zorgplicht van verzekeringstussenpersonen.

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht, letselschade en verzekeringsrecht? Neem vrijblijvend contact op. Salva Schaderecht is een advocatenkantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

Tekening van assurantiekantoor met slapende medewerkers bij blog over aansprakelijkheid tussenpersoon voor te laat afsluiten verzekering.
Menu