In Nederland is het verboden om als advocaat op basis van ‘no cure no pay’ te werken. Er geldt echter één uitzondering, namelijk in letselschade- en overlijdensschadezaken. Deze mogelijkheid is in 2014 als experiment in het leven geroepen. Onlangs is besloten dit experiment te verlengen tot 2026.
Resultaatgerichte beloning
No cure no pay houdt in dat een advocaat en cliënt prijsafspraken maken die inhouden dat de cliënt alleen hoeft te betalen als de uitkomst van de zaak positief is. Als de zaak wordt verloren, is de cliënt de advocaat dan ook niets verschuldigd.
De beloning is bij deze prijsafspraak aldus afhankelijk van het resultaat. In het Nederlands wordt no cure no pay dan ook ‘resultaatgerichte beloning’ genoemd.
Voordelen en nadelen
Een resultaatgerichte beloning kan wellicht negatieve effecten hebben op de houding van een advocaat. Als een zaak zich bijvoorbeeld leent voor een schikking, maar de advocaat naar zijn mening aan dit schikkingsbedrag zelf te weinig overhoudt, zou dit voor hem een prikkel kunnen zijn de schikking te laten stranden. Een no cure no pay afspraak zou dus tot gevolg kunnen hebben dat een advocaat zijn eigen belangen boven die van zijn cliënt stelt.
Een groot voordeel van werken op basis van no cure no pay is dat het financiële risico bij de advocaat ligt en niet bij de cliënt/het slachtoffer. In omvangrijke en complexe zaken kan bijvoorbeeld veel discussie bestaan over de aansprakelijkheid, waardoor medische of technische onderzoeken nodig zijn om de feiten vast te stellen. In dat geval kunnen de advocaat en cliënt overeenkomen dat de advocaat het financiële risico draagt en de cliënt de mogelijkheid krijgt deze onderzoeken te laten uitvoeren en een uitspraak van een rechter te krijgen zonder veel financieel risico te lopen.
Uitzondering voor letselschade en overlijdensschade
De politiek heeft 10 jaar geleden vastgelegd dat een no cure no pay-afspraak alleen mag worden overeengekomen in letselschade- en overlijdensschadezaken. Voor alle andere diensten van advocaten is een dergelijke afspraak verboden. Bovendien gelden er voor het toepassen van de resultaatgerichte beloning veel strenge voorwaarden.
Voorwaarden
Zo moeten de advocaat en cliënt de prijsafspraak in een overeenkomst vastleggen. In deze overeenkomst moet onder andere een verwachting van het aantal werkzame uren en het geldende uurtarief worden opgenomen.
Daarnaast geldt een maximum voor de vergoeding die de advocaat aan de cliënt in rekening mag brengen bij een positieve uitkomst van de rechtszaak. Dit maximum is vastgesteld op 25% (of 35% als de advocaat ook de externe kosten voorfinanciert) van de opbrengst van de zaak voor de cliënt. Een andere voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een (rechts)strijd over de aansprakelijkheid, over het causaal verband of de aanwezigheid van schade bij de cliënt.
Meer over de resultaatgerichte beloning in het algemeen leest u hier.
Verlenging experiment
Het experiment met de resultaatgerichte beloning loopt inmiddels 10 jaar. Per 1 januari 2024 is het experiment met 2 jaar verlengd. De komende tijd wordt onderzocht welk type zaken op basis van no cure no pay wordt gedaan. Ook onderzoekt men wie de doelgroep is en wat er gebeurt met de rechtzoekenden die net buiten die doelgroep vallen.
Vragen?
Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en letselschade? Neem vrijblijvend contact op.
Salva Schaderecht is een advocatenkantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.
Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem