Verschil tussen Schadeverzekering inzittenden (SVI) en Ongevallen inzittenden verzekering (OIV)

Het verschil tussen een Schadeverzekering inzittenden (SVI) en een Ongevallen inzittenden verzekering (OIV) is de omvang van de uitkering bij een verkeersongeval.

Schadeverzekering inzittenden

De Schadeverzekering inzittenden (SVI) geeft dekking voor de werkelijke concrete schade als gevolg van een ongeval.

Ongevallen inzittenden verzekering

De Ongevallen inzittenden verzekering keert daarentegen slechts één bedrag uit, ongeacht wat de werkelijke schade is.

Met een Schadeverzekering inzittenden bent u over het algemeen dus ruimer verzekerd.

Voorbeeld

Als u een verkeersongeval overkomt en u raakt zodanig gewond dat u blijvend arbeidsongeschikt raakt, dan zal u bij een Schadeverzekering inzittenden alle schade vergoed krijgen.  Een Ongevallen inzittenden verzekering zal slechts één bedrag uitkeren, terwijl dat de werkelijke schade mogelijk bij lange na niet volledig dekt.

Waarom een inzittenden verzekering?

Het is aan te raden een inzittenden verzekering af te sluiten. Ten eerste heeft de bestuurder zelf ook recht op uitkering als het verkeersongeval is veroorzaakt door de bestuurder en hij raakt ook zelf gewond. Zonder inzittendenverzekering is het letsel van de bestuurder niet gedekt als het ongeval wordt veroorzaakt door de bestuurder.

Daarnaast biedt de inzittendenverzekering voordeel als een verkeersongeval wordt veroorzaakt door een partij die moeilijker verhaal biedt, zoals soms bij ongevallen in het buitenland bijvoorbeeld. Het is dan gunstig dat er in elk geval dekking is onder de inzittenden verzekering.

SV Plus

Sommer verzekeraars bieden bij de Schadeverzekering inzittenden ook uitgebreidere dekkingen. Dat wordt soms ‘SV Plus’ genoemd. Verzekerden zijn dan ook in andere situaties verzekerd, zoals bijvoorbeeld als bestuurder van een fiets of als opzittende op een brommer.

Als een verzekerde bijvoorbeeld als fietser betrokken raakt bij een verkeersongeval, zal er bij sommige polissen wel tenminste één motorrijtuig bij betrokken moeten zijn om dekking te krijgen.  Zie hierover bijvoorbeeld deze uitspraak van de rechtbank Gelderland.

Vragen?

Heeft u vragen over inzittenden verzekeringen? Zoekt u een letselschade advocaat of een advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheid en verzekeringsrecht? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

foto achterbank auto met glasscherven bij artikel over inzittendenverzekeringen
Menu