Verzekeringsrecht: Schending van de mededelingsplicht?

Bij het afsluiten van een verzekering is de verzekeringnemer verplicht om alle gevraagde informatie aan de verzekeraar te geven. Deze mededelingsplicht is vastgelegd in artikel 7:928 lid 1 BW.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft onlangs uitspraak gedaan waarbij de vraag was of deze mededelingsplicht was geschonden.

Geschil

De verzekeringnemer had zijn recreatiewoningen vanaf 1 december 2016 verzekerd bij ASR onder een bedrijvenpakketverzekering tegen brand. Op 29 september 2017 werd een van de woningen getroffen en verwoest door brand. ASR weigerde vervolgens dekking, omdat de verzekeringnemer bij het afsluiten van de verzekering niet de juiste informatie zou hebben verstrekt aan ASR en ASR bij kennis van de ware stand van zaken de verzekering niet zou hebben gesloten.

De verzekeringnemer had in het aanvraagformulier aangegeven dat de woningen niet leeg stonden, terwijl dit na de brand wel het geval bleek te zijn.

In de ondertekende verklaring die onderzoeksbureau I-Tek heeft opgenomen verklaart de verzekeringnemer dat hij de woningen nooit zou hebben verhuurd en dat deze sinds 4 februari 2016 leeg stonden. Hij betwist de juistheid van de verklaring niet.

Conclusie

Vast staat volgens het Hof dat de woning al tien maanden leeg stond, terwijl de verzekeringnemer in het aanvraagformulier had aangegeven dat dit niet het geval was. Bovendien in het Hof van mening dat ASR de verzekering niet zou hebben afgesloten als zij had geweten dat de woning leeg stond. Het Hof oordeelt dat ASR de schadevergoeding onder de verzekering terecht heeft afgewezen.

Klik hier voor de volledige uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 29 juni 2021 (ECLI:NL:GHARL:2021:6350).

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in verzekeringsrecht? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor  gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

paleis van justitie arnhem
Menu