Honderdduizenden huishoudens zonder inboedelverzekering

Volgens onderzoekzoeksgegevens afkomstig van het Hart van Nederland onderzoekspanel hebben 460.000 Nederlandse huishoudens geen inboedelverzekering afgesloten. Dat is meer dan 5% van alle Nederlandse huishoudens. De gevolgen van het niet afsluiten van een inboedelverzekering kunnen groot zijn.

De inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht in Nederland. Een WA-verzekering voor de auto of motor is bijvoorbeeld wel verplicht op basis van de WAM. Ook de basiszorgverzekering moet iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht afsluiten.

Desondanks is het afsluiten van een inboedelverzekering wel aan te raden. Een inboedelverzekering dekt doorgaans schade door diefstal of inbraak. Ook een simpele afvoerverstopping kan al voor duizenden euro’s aan schade veroorzaken. Zo ondervond ook een Amsterdamse vrouw die thuiskwam in een huis vol rioolwater.

Om het risico van schade aan uw inboedel te verzekeren, moet u uiteraard wel een premie afdragen. Deze premie is overigens relatief laag. In de meeste gevallen zo’n 10 euro per maand.

Aansprakelijk stellen biedt niet altijd uitkomst

Personen zonder inboedelverzekering kunnen nog wel de veroorzakers van de schade aansprakelijk stellen. Bij een onbekende dief of inbreker zal het slagen hiervan echter lastig worden. Ook als er niemand aansprakelijk is voor de schade, bijvoorbeeld als de gedraging geen onrechtmatige daad oplevert, vist de persoon zonder inboedelverzekering achter het net.

Kortom

Uit onderzoek is gebleken dat enkele honderdduizenden huishoudens geen inboedelverzekering hebben afgesloten. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn, bijvoorbeeld als uw inboedel wordt gestolen of als deze wordt vernield door waterschade. Kijk altijd goed in uw verzekeringsovereenkomst en bijbehorende voorwaarden welke schade uw inboedelverzekering precies dekt.

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor  gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

Een foto van een huis met inboedel bij een juridisch nieuwsartikel over inboedelverzekeringen.
Menu