Verbod op flitsbezorgers onder de 16 jaar

Het wettelijk verbod op flitsbezorgers onder de 16 jaar zal op korte termijn in werking treden. Flitsbezorgers zijn bezorgers die boodschappen in korte tijd thuis bezorgen. Demissionair minister van Gennip heeft dit vorige maand in een brief aan de tweede kamer laten weten. Sinds 1 juli 2020 mogen kinderen onder de 16 jaar al niet meer als maaltijdbezorger werkzaam zijn.

Sinds deze maand is daar dus het verbod op flitsbezorgers aan toegevoegd. Het is namelijk gevaarlijk om onder tijdsdruk door het verkeer te navigeren, waarbij sprake kan zijn van aanrijdgevaar, agressie en fysieke belasting door zware rugtassen.

De combinatie van deze factoren leidt tot soortgelijke werkzaamheden en soortgelijke arbeidsrisico’s als bij maaltijdbezorging. Het is vastgesteld dat dit werk zorgt voor onacceptabele veiligheidsrisico’s voor een kind. Het verbod zal een maand na publicatie in de Staatscourant ingaan. Dit zal waarschijnlijk nog in het laatste kwartaal van 2023 zijn.

1 op de 3 flitsbezorgers betrokken bij een ongeluk

Uit onderzoek is gebleken dat flitsbezorgers veel risico’s nemen tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden. Het onderzoek van TeamAlert laat zien dat 81% van de bezorgers wel eens op de stoep fietst, 71% regelmatig met hun mobiel in de hand fietst, 64% door een rood stoplicht fietst en 59% op de verkeerde weghelft fietst. Zo is ook naar voren gekomen dat een op de drie flitsbezorgers betrokken is bij een ongeval.

Aansprakelijkheid voor ongevallen van flitsbezorgers

Als een flitsbezorger tijdens het werk een ongeval overkomt, dan is er sprake van schade in de uitoefening van het werk en daarvoor is de werkgever aansprakelijk, tenzij hij kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Deze werkgeversaansprakelijkheid heeft als bijkomstig effect dat het werk veiliger zou kunnen worden.

Met dit nieuwe verbod wil de wetgever de veiligheid van jonge flitsbezorgers niet alleen laten afhangen van de zorgplicht van de werkgever, maar wordt met wetgeving ingegrepen.

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en letselschade? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor  gespecialiseerd in aansprakelijkheidletselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

bezorger op fiets bij artikel over verbod flitsbezorgers wegens ongevallen
Menu