‘Als verdachte van een ernstig misdrijf heb je straks geen keus meer, je moet er gewoon zijn in de rechtszaal. Dit is wel het minste wat je kunt doen voor het slachtoffer of de nabestaande. Zij moeten de kans hebben om ook aan de verdachte te vertellen wat het misdrijf met hen heeft gedaan. Die aanwezigheid kan ook enorm helpen bij de verwerking van zo’n heftige gebeurtenis.’
Ook voor slachtoffers van letselschade
Slachtoffers van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven die daardoor letsel hebben opgelopen (geestelijk en/of lichamelijk letsel) of hun nabestaanden zullen zich kunnen uiten daarover in het bijzijn van de verdachte(n).
Als dit wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen en wordt ingevoerd, hebben letselschadeslachtoffers daarmee een nieuwe manier om de verdachte/dader te confronteren met de gevolgen van het misdrijf. Niet alleen bestaat er het recht om een schadevergoeding te eisen voor alle geleden en nog te lijden schade als gevolg van het misdrijf, maar er is dan ook de mogelijkheid om de verdachte/dader te vertellen wat het misdrijf met hen heeft gedaan, hetgeen dus zou kunnen bijdragen aan de verwerking van het misdrijf en de gevolgen daarvan.
Klik hier om meer te lezen over dit wetsvoorstel.