Val huishoudelijke hulp tijdens wegbrengen vuilniszakken. Werkgever niet aansprakelijk (artikel 7:658 BW).

02 December 2019
Val huishoudelijke hulp tijdens wegbrengen vuilniszakken. Werkgever niet aansprakelijk (artikel 7:658 BW).

Een werknemer wordt in opdracht van haar werkgever te werk gesteld bij een klant. Daar doet zij het huishouden. Als zij met twee vuilniszakken door de gang van de woning loopt om die zakken weg te brengen, wordt zij door de klant teruggeroepen. Als zij zich omdraait verliest zij haar evenwicht en glijdt zij uit. Zij loop letsel op aan haar schouder doordat zij tegen een deurpost valt.

De werknemer stelt vervolgens haar werkgever aansprakelijk omdat de werkgever geen deugdelijke antislip schoenen had geboden en omdat zij juist op instructie van de werkgever met de vuilniszakken ver van zich af moest houden tijdens het lopen daarmee. Daardoor zou zij eerder haar evenwicht hebben verloren. Ook zou zij onder hoge tijdsdruk hebben moeten werken.

De werkgever stelt dat hij niet aansprakelijk is omdat hij aan zijn zorgplicht zou hebben voldaan. Dit doet zij op grond van werkgeversaansprakelijkheid (artikel 7:658 BW).

De rechtbank

Vervolgens wordt de rechter gevraagd om een beslissing. De rechtbank stelt voorop dat in situaties die ook in het normale dagelijkse leven voorkomen en die een beperkt risico inhouden, van de werknemer mag worden verwacht dat hij of zij zelf voldoende oplettend is om dit risico te voorkomen. Voor dergelijke dagelijks voorkomende voorvallen hoeft de werkgever geen extra maatregelen te nemen om deze te voorkomen en hij hoeft er ook niet speciaal voor te waarschuwen.

Geen extra maatregelen

De rechter oordeelt dat het wegbrengen van vuilniszakken valt onder een dergelijk situatie en dat de werkgever daarom geen nadere instructies hoeft te geven. Het lopen met de vuilniszakken ver van het lichaam af is juist met het oog op de veiligheid (scherpe voorwerpen). Voor huishoudelijk werk zijn normale stevige schoenen voldoende, aldus de rechter. Ook omdat de ondergrond niet bijzonder gevaarlijk was (linoleum). Als er al werd gewerkt onder tijdsdruk, dan is dat volgens de rechter niet de oorzaak van de val geweest.

Kortom, in deze zaak heeft de rechter beslist dat de werkgever niet aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval. De werkgever is daarom niet verplicht de schade van de werknemer te vergoeden.

Lees hier de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 27 februari 2019.

Werkgeversaansprakelijkheid

Meer weten over werkgeversaansprakelijkheid? Lees dit artikel of bekijk deze animatie.

thumbnail van geanimeerde uitleg over werkgeversaansprakelijkheid

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een letselschade advocaat? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl |  085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

Gerelateerde blogs

04 July 2024
Brandstichter wint jaren later de loterij, maar hoeft de resterende schade niet alsnog te vergoeden
Afbeelding lot loterij bij blog over schadevergoeding na een brandstichting.
Lees deze blog
18 April 2023
Rechtbank: brand in café niet gedekt vanwege garantieclausule
Afbeelding van een brand in een woning bij blog over brand en aansprakelijkheid.
Lees deze blog
25 January 2020
KiFiD: ‘Autisme is psychiatrische aandoening. Niet gedekt door arbeidsongeschiktheidsverzekering’
logo kifid
Lees deze blog