De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid om zwart inkomen op te sporen via letselschadevergoedingen. Dit meldt het Financieel Dagblad in haar artikel “Fiscus hoopt via verzekeraars zwart geld op te sporen“.
Letselschade en zwart inkomen
Als iemand gewond raakt door een ongeval is er letselschade. Als iemand daardoor niet meer kan werken, dan is er verlies arbeidsvermogen. Dat moet worden vergoed door de aansprakelijke partij. Om te beoordelen welk inkomen iemand zou hebben zonder ongeval, wordt vaak gekeken wat voor soort werk iemand deed vóór het ongeval. Soms is dat zwart werk. Voor de letselschadezaak maakt dat niet uit, want het gaat erom dat iemand kennelijk een vermogen had om arbeid te verrichten. Dat vermogen is er door het ongeval niet meer. Dat moet dus worden vergoed. Alleen wat er netto zou zijn verdiend moet worden vergoed. Bovendien mag het zwarte werk niet crimineel zijn.
De Hoge Raad heeft dit in april 2024 nog eens bevestigd. Zie daarover deze blog.
Onderzoek van de Belastingdienst
De Belastingdienst ziet hier een mogelijkheid om belasting te heffen over zwart werk uit het verleden. De Belastingdienst onderzoekt momenteel hoe ze deze gegevens van verzekeraars kan opvragen. Verzekeraar zullen daardoor mogelijk onderzoeken of zij verplicht zijn om aan dergelijke verzoeken van de Belastingdienst mee te werken.
Het is natuurlijk de vraag of dit allemaal juridisch en moreel wel in de haak is.
Voor slachtoffers van letselschade die zwart werk hebben verricht zal deze activiteit van de Belastingdienst een reden kunnen zijn om terughoudend te zijn in de bewijslevering aan verzekeraars ten aanzien van zwart werk. Mogelijk vrezen zij bemoeienis van de Belastingdienst. Dat kan ertoe leiden slachtoffers een belangrijk onderdeel van hun schade niet vergoed krijgen.