Hoogste aantal verkeersdoden in 15 jaar

In 2022 vielen er bijna 750 verkeersdoden in Nederland. Dat is het hoogste aantal in 15 jaar. Daarnaast raakten er 8300 mensen ernstig gewond. De Verkeersveiligheidscoalitie roept het kabinet op om meer te investeren in de verkeersveiligheid. Alleen zo kan het doel van 0 verkeersslachtoffers in 2050 worden gehaald.

Oproep Verkeersveiligheidscoalitie

Sinds 2008 is het aantal verkeersdoden niet meer zo hoog geweest als in 2022, zo blijkt uit onderzoek van SWOV. De dalende trend van de laatste jaren is mogelijk doorbroken vanwege het opheffen van de coronamaatregelen sinds 2022, waardoor weer meer mensen de weg op gingen dan in de twee jaar daarvoor.

De Verkeersveiligheidscoalitie heeft vanwege de alarmerende cijfers een oproep aan het kabinet gedaan om meer te investeren in de verkeersveiligheid.

Maatregelen

De Verkeersveiligheidscoalitie stelt twee maatregelen voor. In de eerste plaats investeren in veilige infrastructuur. Aangezien fietsers een groot deel van de verkeersdoden vormen – en bijna 70 procent van het aantal verkeersgewonden – ziet deze maatregel met name op het verbeteren van de fietsinfrastructuur.

Denk hierbij aan de inrichting van fiets- en autowegen en de geldende snelheden. Ook wordt voorgesteld het dragen van fietshelmen te stimuleren (die sinds dit jaar verplicht zijn voor snorfietsers) en binnen de bebouwde kom 30 km/uur als maximale snelheid aan te moedigen.

Handhaving

Daarnaast pleit de Verkeersveiligheidscoalitie voor investeringen in de handhaving, zodat bovenstaande regels in de praktijk daadwerkelijk worden nageleefd. Het voorstel omvat onder andere het instellen van speciale verkeershandhavingsteams en meer aandacht voor verkeersveiligheid binnen de politieopleiding.

Door het invoeren van de maatregelen zou het aantal (dodelijke) verkeersslachtoffers fors moeten dalen. Het gaat dan om zowel slachtoffers van eenzijdige ongevallen als slachtoffers van ongevallen die door een ander zijn veroorzaakt.

Aansprakelijkheid in het verkeer

Slachtoffers van een verkeersongeval veroorzaakt door een ander (of diens nabestaanden), kunnen de veroorzaker van de ontstane schade aansprakelijk stellen. Bij het succesvol vestigen van aansprakelijkheid, is de aansprakelijke partij in beginsel verplicht alle schade van het slachtoffer te vergoeden. Dit kan onder omstandigheden anders zijn, bijvoorbeeld als het slachtoffer ‘eigen schuld’ (artikel 6:101 BW) heeft aan het ontstaan van de schade.

In het geval van een verkeersongeval waarbij een gemotoriseerd voertuig is betrokken, kan de aansprakelijkheid worden gevestigd op artikel 185 Wegenverkeerswet. In dit kader speelt ook de WAM een belangrijke rol, bijvoorbeeld door het verschaffen van een eigen recht aan het slachtoffer.

Vragen?

Heeft u vragen of zoekt u een advocaat die is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht en letselschade? Neem vrijblijvend contact op.

Salva Schaderecht is een advocatenkantoor gespecialiseerd in aansprakelijkheid, letselschade en verzekeringsrecht.

Salva Schaderecht | info@salvaschaderecht.nl | 085 800 8080 | Jansbuitensingel 7, 6811 AA Arnhem

Menu