Is er aansprakelijkheid?
U kunt te maken krijgen met het aansprakelijkheidsrecht. Dat kan natuurlijk als u schade lijdt door een ander die u aansprakelijk wil stellen, maar u kunt ook zelf aansprakelijk worden gesteld. Of een schade moet worden vergoed hangt af van de vraag of er aansprakelijkheid is.
In het aansprakelijkheidsrecht spelen vaak verschillende partijen een rol en lopen er allerlei zaken door elkaar. Dat maakt het voor u een ingewikkelde en onzekere situatie, waarin het moeilijk is keuzes te maken. Voor al uw vragen over het aansprakelijkheidsrecht bent u bij Salva Schaderecht aan het goede adres.
Iemand aansprakelijk stellen?
Als u zelf persoonlijk of als uw bedrijf schade lijdt, dan is het vaak de vraag of dat komt door een ander. Kan die ander dan aansprakelijk worden gesteld? Wat komt daar allemaal bij kijken? Wat kunt u nou het beste doen?
Zelf aansprakelijk gesteld?
Andersom geldt hetzelfde. Als u zelf of uw bedrijf wordt geconfronteerd met aansprakelijkstellingen, dan komt er ineens veel op u af. Vooral als er geen verzekeringsdekking is. Hoe gaat u dan met die aansprakelijkstellingen om? Zijn die wel terecht? Klopt de gestelde schade wel? Kunt u beter een schikking treffen of moet u uw poot stijf houden, tot aan de rechter als dat nodig is?
Hoe wordt u geholpen?
Salva Schaderecht is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en helpt u met:
- Advies over uw juridische positie, kansen en risico’s
- Aansprakelijk stellen van de tegenpartij
- Verweer voeren tegen een aansprakelijkstelling
- Procederen in rechtszaken door heel Nederland
- Onderhandelen over een schikking
- Ondersteuning bij het opstellen van contracten.
Het is verstandig als u zich in een vroeg stadium laat bijstaan door een advocaat aansprakelijkheidsrecht. U wordt dan op tijd geadviseerd over uw rechten en gewaarschuwd voor valkuilen. Zo weet u wat u wél en wat u niet moet doen.
Contact
Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Bel 085 800 80 80 of stuur een bericht naar info@salvaschaderecht.nl.
Of lees meer
Als advocatenkantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht kunnen wij u bijstaan bij allerlei soorten aansprakelijkheden.
Schuld aansprakelijkheid
De voornaamste grondslag voor aansprakelijkheid is de onrechtmatige daad. Een persoon, bedrijf of overheid kan onrechtmatig handelen waardoor een ander schade lijdt.
Voor deze vorm van aansprakelijkheid is vereist dat er sprake is van schuld. Denk aan onzorgvuldig gedrag, gevaarzetting, het maken van fouten, het veroorzaken van ongevallen en geweld.
- Aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad
- Aansprakelijkheid voor onrechtmatige hinder
- Aansprakelijkheid van de overheid (overheidsaansprakelijkheid)
Risico aansprakelijkheid
Er kan ook aansprakelijkheid bestaan zonder schuld. Dit wordt risico aansprakelijkheid genoemd. Er bestaat risicoaansprakelijkheid voor de bezitter van een gebrekkige zaak of opstal, voor de bezitter van een dier, voor de ouders van kinderen etc.
Lees hierover meer in de volgende artikelen.
- Aansprakelijkheid voor fouten van kinderen
- Aansprakelijkheid voor gebouwen en andere opstallen
- Aansprakelijkheid van de wegbeheerder
- Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken
- Aansprakelijkheid voor fouten van werknemers
- Aansprakelijkheid voor fouten van opdrachtnemers, onderaannemers en andere niet ondergeschikten
- Aansprakelijkheid voor dieren
Aansprakelijkheid van de werkgever voor ongevallen op het werk
Voor de aansprakelijkheid van de werkgever voor bedrijfsongevallen bestaat er een aparte vorm van aansprakelijkheid: de werkgeversaansprakelijkheid.
- Werkgeversaansprakelijkheid / bedrijfsongevallen (artikel 7:658 BW)
- Aansprakelijk werkgever buiten de werkvloer (artikel 7:611 BW)
Aansprakelijkheid van de producent
Een producent kan aansprakelijk zijn als iemand schade lijdt door het product. Dit heet productaansprakelijkheid.
Contact
Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Bel 085 800 80 80 of stuur een bericht naar info@salvaschaderecht.nl.